Dlaczego warto spożywać krem orzechowy?

Warto wiedzieć, że krem orzechowy z roku na rok cieszy się coraz większym zainteresowaniem. Nie wszyscy jednak mają świadomość jakie są zdecydowanie największe zalety wspomnianego produktu.

Co warto wiedzieć o kremie orzechowym?

Rekomendowane jest przede wszystkim kupowanie kremu orzechowego, który będzie zawierał w swoim składzie przynajmniej 90% orzechów. Należy także zdawać sobie sprawę, że w zdecydowanej większości przypadków 10% będzie stanowił cukier oraz sól. Dla znacznej większości dietetyków wysokiej jakości krem orzechowy będzie zaczynał się od 94% zawartości orzechów (https://www.bee.pl/9165-krem-orzechowy). Nie jest także zalecane zaopatrywanie się w produkt, który będzie miał w składzie zbędne dodatki.

Krem orzechowy przeważnie produkowany jest z orzechów arachidowych. Koniecznie trzeba zaznaczyć, że są one prażone w temperaturze wyższej niż 200 stopni Celsjusza. W ten prosty sposób zmianie ulegnie ich kolor z białego na brązowy. Uzyskają także kremową konsystencję. Przeprowadzone zostały liczne badania sprawdzające oddziaływanie zwiększonego przyjmowania orzechów, w tym także orzechów arachidowych na masę ciała.

Jakie są zdecydowanie największe zalety kremów orzechowych?

Jak zostało już wspomniane wcześniej krem orzechowy w znacznej większości składa się z orzechów arachidowych, które z kolei są prawdziwą bombą witaminową. Zawierają przede wszystkim w swoim składzie witaminy z grupy B, które odpowiadają za pomoc w syntezowaniu tłuszczów na energię, a także zdecydowanie większe wykorzystywanie węglowodanów. Ponadto w orzechach można bez żądnego problemu także znaleźć witaminę E, która jest doskonałym przeciwutleniczem. Witamina E uczestniczy również w neutralizacji wolnych rodników, które powstały w trakcie przemian metabolicznych w organizmie. Ogranicza to zdecydowanie ryzyko ewentualnego wystąpienia nowotworów.

Nie wszyscy zdają sobie sprawę, że omawiany krem orzechowy jest doskonałym źródłem niacyny oraz kwasu foliowego. Niacyna nie tylko jest bardzo pomocna w funkcjonowaniu układu pokarmowego, ale również pracy mózgu. Z kolei kwas foliowy rekomendowany jest kobitom w ciąży przede wszystkim za jego bardzo istotną rolę w rozwoju człowieka. Dodatkowo krem orzechowy ze względu na duże zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych jest doskonały dla pracy mózgu. Oddziałuje także na obniżenie poziomu cholesterolu oraz uelastycznia tętnice i żyły. Trzeba również zaznaczyć, że orzechy są źródłem bardzo dobrej jakości białka roślinnego. Produkt jest tym samym rekomendowany zarówno wegetarianom, jak i sportowcom. 

Jedzenie zdjęcie utworzone przez freepic.diller - pl.freepik.com